Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται από τους ασθενείς. Σας προτρέπουμε να ρίξετε μια ματιά, αν δεν βρείτε την απάντηση στην ερώτηση σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
1. Τι είναι ορθοδοντική;
Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές θέσεις μεταξύ τους, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.
2. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη;
Η κατάλληλη ηλικία σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ορθοδοντική Εταιρεία είναι των 7 ετών. Σ’ αυτή την ηλικία μπορούν να διαγνωστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως προβλήματα κατά την αύξηση των γνάθων και την ανατολή των δοντιών καθώς και βλαβερές συνήθειες όπως ο θηλασμός δακτύλου και η στοματική αναπνοή.
3. Πότε συνίσταται να ξεκινάει κανείς την ορθοδοντική θεραπεία;
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Συνήθως μια ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά στην ηλικία των 12-13 εκτός και αν υπάρχουν συγκεκριμένα ορθοδοντικά προβλήματα που συνίσταται να αντιμετωπίζονται σε μικρότερες ηλικίες.
Στους ενήλικες ασθενείς η μόνη προϋπόθεση είναι η καλή υγιεινή των δοντιών και του περιοδοντίου.
4. Πότε πρέπει να αποταθείτε σε κάποιον Ορθοδοντικό;
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα πιο κάτω στο παιδί σας, πρέπει να αποταθείτε στον Ορθοδοντικό:
- Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών
- Δυσκολία στη μάσηση
- Πιπίλισμα δακτύλων με πιθανή συνέπεια τη χασμοδοντία
- Συνωστισμός ή λάθος θέση δοντιών
- Δόντια που είναι δυσανάλογα με το πρόσωπο
- Δυσαρμονία προσώπου
- Δυσκολία στην ομιλία
5. Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;
Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή αναλόγως του προβλήματος που παρουσιάζει ο καθένας όπως επίσης και από τη συνεργασία του ασθενούς με τον Ορθοδοντικό.
6. Τι απαιτείται για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας;
Πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση του ασθενούς, ο ακτινογραφικός του έλεγχος (κεφαλομετρική και πανοραμική ακτινογραφία), οι φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών, τα εκμαγεία μελέτης (γύψινα αποτυπώματα δοντιών) καθώς και το ιατρικό και οδοντιατρικό του ιστορικό. Μέσω αυτών των διαγνωστικών μέσων γίνεται ακριβής διάγνωση του ορθοδοντικού προβλήματος και ενημερώνεται επακριβώς ο ασθενής για το σχέδιο θεραπείας.
7. Είναι επώδυνη η ορθοδοντική θεραπεία;
Τα δόντια τις πρώτες 2-3 μέρες μετά από κάποιες επισκέψεις, είναι αρκετά ευαίσθητα κυρίως κατά τη μάσηση και γενικά όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση ο πόνος που αναπτύσσεται είναι εύκολα ανεκτός και εξαρτάται τόσο από το επίπεδο διέγερσης που διαφέρει σε κάθε άτομο όσο και από τις δυνάμεις που ασκούνται και τον ρυθμό ενεργοποίησης των ορθοδοντικών συσκευών.
8. Οι ασθενείς φορώντας σιδεράκια, θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα τα δόντια τους ;
Οι ασθενείς που φοράνε σιδεράκια θα πρέπει να αποφεύγουν τα σκληρά, κολλώδη, τραγανά τρόφιμα. Παράλληλα, απαιτείται καλή στοματική υγιεινή όπου ο ορθοδοντικός θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο φροντίδας του στόματος σας.
9. Υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση ενηλίκων και νεαρών ασθενών;
Η αντίδραση των ιστών στην ορθοδοντική δύναμη μπορεί να είναι κάπως πιο αργή σε έναν ενήλικα από ότι σε ένα νεαρό ασθενή αλλά η ορθοδοντική μετακίνηση επιτελείται με όμοιο τρόπο σε όλες τις ηλικίες.
10. Μπορούν οι φρονιμίτες μας, να ξαναστραβώσουν τα δόντια μας μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας;
Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας είναι πιθανό όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Κατά συνέπεια πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους και μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να φορούν τις συγκρατητικές συσκευές και να τηρούν τις οδηγίες του ορθοδοντικού τους.